Wat is blindedarmontsteking of appendicitis?

Wat is blindedarmontsteking of appendicitis?

Blindedarmontsteking of appendicitis is een ontsteking van de appendix, een klein aanhangsel bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Appendicitis is meestal acuut, maar kan in zeldzame gevallen ook chronisch zijn. Iemand met chronische blindedarmontsteking zal gedurende lange tijd (minstens drie maanden) klagen over aanhoudende (lichte) pijn in de rechteronderbuik.

In veel gevallen is de oorzaak van appendicitis een gedeeltelijke of volledige verstopping van de appendix, meestal door opeenhoping van verharde resten ontlasting. De verhoogde druk die daarmee gepaard gaat veroorzaakt de hevige pijn die typisch is voor acute appendicitis.

Indien onbehandeld, kan appendicitis ervoor zorgen dat uw appendix barst en een infectie veroorzaakt. Deze infectie in de buikholte kan ernstig en soms fataal zijn. Als de geïnfecteerde appendix lekt in plaats van scheurt, kan zich een abces vormen . De infectie is meestal lokaal, maar kan nog steeds gevaarlijk zijn en uitbreiden naar de volledig buikholte (peritonitis of buikvliesontsteking)

Meestal komt blindedarmontsteking voor tussen de leeftijd van 10 tot 30 jaar, maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen appendicitis doormaken.

Wat zijn de symptomen?

Als je een blindedarmontsteking hebt, kan je een of meer van de volgende symptomen krijgen:

- Pijn rond de navel;

- Buikpijn rechts onderaan;

- Verminderde eetlust;

- Misselijkheid;

- Overgeven;

- Diarree;

- Constipatie;

- Opgeblazen gevoel;

- Lichte koorts.

Appendicitis kan beginnen als lichte kramp of vage maagpijn bij de navel. Na verloop van tijd verergert de pijn vaak. Je kan het gevoel hebben dat de pijn zich naar de rechterkant van de onderbuik verplaatst. Sommige mensen hebben pijn op een andere plaats omdat de ligging van de appendix soms verschilt van persoon tot persoon.